Linkovi

19. kolovoza


19. kolovoza
19. kolovoza

1929. - prvi put na radiju emitirana komedija Amos n Andy

Devetnaestog kolovoza 1929, prvi je put na radiju emitirana komedija “Amos ‘n’ Andy”. Bile su to dogodovštine dva siromašna, neobrazovana farmera sa juga, Crnca, koji su se preselili u Chicago i osnovali taksi kompaniju. Kasnije su se dvojica junaka iz Chicaga preselila u Harlem u New York.

“Amos ‘n’ Andy” postao je najpopularnija radijska komedija i emitiran je sve do 1960 godine. 1951. počela se prikazivati i televizijska verzija, no ona se emitirala samo dvije godine. Mreža CBS otkazala je program uslijed prosvjeda i kritika koje su tvrdile da je program - rasistički. No, reprize su se prikazivale još godinama, naročito na jugu Sjedinjenih Država.

U početku emitiranja, sve su likove, crnce, glumila dva bijeca – Freeman Gosden i Charles Correll, koji su bili i idejni začetnici programa. Kasnije, 40-ih godina prošlog stoljeća, na programu su počeli raditi i drugi - i bijelci i Afroamerikanci.

U vrijeme kada su mnoga javna mjesta još uvijek bila rasno podijeljena, komedija “Amos ‘n’ Andy” nudila je isječak života Afroamerikanaca, iako prilično ušminkan i pun klišea. Kritičari su najviše zamjerali da su crnci prikazani kao neodgovorni, neuki i podmukli. Sve dok se program nije pojavio na televiziji, većinom bijelačka publika smijala se ovoj komediji i – kako se čini - nije ju smetalo uvredljivo prikazivanje crnaca.

XS
SM
MD
LG