Linkovi

18. kolovoza


18. kolovoza
18. kolovoza

1963. - James Meredith postao prvi Afroamerikanac koji je diplomirao na sveučilištu Mississippi

Osamnaestog kolovoza 1963., James Meredith postao je prvi Afroamerikanac koji je diplomirao na sveučilištu Mississippija na američkom jugu. Ceremonija primanja diploma bila je mirna i dostojanstvena, što je bilo vrlo različito od situacije koju je on iskusio kada se prebacio u ovu školu godinu dana ranije.

U ono vrijeme, ranih 60-ih godina prošlog stoljeća, rasna se segregacija vrlo striktno i često nasilno, primjenjivala na mnogim razinama društva u saveznoj državi Mississippi.

Prije nego se James Meredith upisao na sveučilište 1962. godine, predsjednik John F. Kennedy poslao je više od deset tisuća pripadnika Nacionalne garde na kampus u Oxfordu, u Mississippiju, kako bi osigurao da se provede odredba saveznog suda da se primi prvi afroamerički student. Državni dužnosnici, uključujući i guvernera, pokušali su spriječiti Jamesa Mereditha da pohađa ovu školu. James je rekao da mu je ideja o nasljeđu koje će njegova djela ostaviti pomogla da ustraje tu godinu dana koju je proveo na segregiranom sveučilištu.

“Moj je sin bio ključna inspiracija. Stalno sam sam sebi postavljao pitanje – što ću reći svom sinu kada on odraste. Znam što je moj otac učinio. Znam da je on proveo svoj život pokušavajući stvoriti bolji život za nas. I to me smetalo, pomisao na to hoće li se moj sin pitati jesam li ja učinio sve što sam mogao da promjenim stvari na bolje”, rekao je on.

Jamesov sin Joe doktorirao je biznis na istom sveučilištu koje je prvotno odbilo upisati njegovog oca. Sam James Meredith kategorički je odbijao prikloniti se pokretu za građanska prava, rekavši da se on bori za svoja osobna prava.

U kasnijim je godinama James Meredith postao više konzervativan, te je 90-ih godina prošlog stoljeća postao savjetnik senatora Jessey-a Helmsa, bijelca koji se suprotstavljao novom saveznom prazniku u čast vođe pokreta za građanska prava crnaca Martina Luthera Kinga Juniora.

James Meredith napisao je nekoliko knjiga, i imao nekoliko malih biznisa u glavnom gradu savezne države Mississippi, Jacksonu.

XS
SM
MD
LG