Linkovi

16. kolovoza


16. kolovoza
16. kolovoza

1888. - umro John Pemberton, izumitelj Coca Cole

Šesnaestog kolovoza 1888. u Columbusu, u Georgiji, umro je farmaceut John Pemberton. Naučnik i kemičar, Pemberton je izumio lijekove za čitav niz bolesti. No, njegov najpoznatiji izum bilo je piće zvano Coca-Cola.

Pemberton je služio u južnjačkoj vojsci za vrijeme Američkog građanskog rata. Postao je farmaceut, i liječio pacijente koristeći inovativne lijekove i trave. Kako kaže Mark Pendergrast, koji je napisao knjigu “For God, Country and Coca Cola”, Pemberton je veći dio svog vremena provodio u laboratoriju, usavršavajući različite lijekove za prodaju.

"John Pamberton bio je jedan od inovativnih farmaceuta. Uz to, bio je i neka vrsta liječnika, koji je mislio da može zaraditi bogatstvo u industriji novih lijekova, te je tako izumio mnoge stvari, uključujući i ekstrakt jednog korijena, biljni sirup za kašalj, i pilule za jetru. Coca-Cola je bila njegov pokušaj da izumi, ne samo popularni lijek, nego i popularni napitak. Od samog početka njegov je naum bio da načini oboje", kaže on.

Njegovo je piće sadržavalo kokain, iz koka listova, koji je za cilj imao ublažavanje bolova. Kokain je smatran čudesnim lijekom u to vrijeme, i nalazio se u mnogim ljekovima. Do 1920, kokain, kao i visoka razina kafeina odstranjeni su iz Coca-Cole, ponajviše zbog novog shvaćanja opasnosti opojnih droga.

Pemberton je stvorio ovaj napitak od koke, a bio je namjenjen prodaji u Atlanti, u kojoj u to vrijeme nije bio dozvoljen alkohol. U smjesi se još nalazio šećer, limunska kiselina, karobnirana voda, i ostali sastojci koji su tajna i do danas. Ovaj je napitak uskoro postao vrlo popularan na američkom jugu.

No, Pemberton je umro prije nego je Coca-Cola postala popularna diljem Amerike i svijeta. Danas je ovaj napitak najpoznatije bezalkoholno piće na svijetu.

XS
SM
MD
LG