Linkovi

11. kolovoza


11. kolovoza
11. kolovoza

1950. - rođen Stephen Wozniak

Jedanaestog kolovoza 1950. u San Joseu, u Californiji, rodio se Stephen Wozniak, osnivač kompanije Apple, kojeg se ponekad naziva “Drugim Steveom”. Elektronikom se počeo baviti vrlo rano u životu, i postao je predsjednik školskog elektroničkog kluba kad mu je bilo 13 godina. U srednjoj je školi upoznao Stevea Jobsa, i tako je počelo njihovo nezaboravno partnerstvo.

1975. godine, kompjuteri su postojali samo u uredima. Prijenosni, osobni kompjuteri bili su vrlo rijetki i skupi, a za njihovu uporabu bilo je potrebno prilično napredno znanje. Jobs i Wozniak, odlučili su osnovati kompjutorsku kompaniju, kako bi stvorili pristupačni stroj koji bi mogao obavljati mnoge funkcije. Stručnjak za tehnologiju i pisac Robert Cringely kaže da je Wozniakov dizajn pokrenuo čitavu industriju.

"Steve Wozniak dizajnirao je dva vrlo važna kopmpjutera u povijesti osobnih računala. Bili su to Apple One, kojih je izrađeno samo oko 250 komada, i Apple Two, koji je proizveden u više od deset milijuna komada. Apple Two bio je prvi kompjuter masovne proizvodnje, i postigao je ogroman uspjeh, te je postavio standard za osobne kompjutore. Stvorio je i čitavu podkulturu Apple Two korisnika koji su i sami osnovali svoje kompjuterske kompanije, te je definirao kompjutorski hardware i software, kakve imamo danas".

Steve Jobs bio je poslovna strana kompanije Apple Computers, dok je Steve Wozniak doprinjeo svojim tehničkim i dizajnerskim sposobnostima i znanjem. Nakon što je napustio kompaniju Apple 1985. Wozniak se vratio na sveučilište Californije u Berkeleyu, i završio fakultet. Uz to, predavao je u osnovnoj školi svog djeteta.

Wozniak i dalje ima dionice tvrtke Apple Computers, i još uvijek dobiva plaću od njih. No, većinu svog vremena sada provodi na dobrotvornim naporima.

XS
SM
MD
LG