Linkovi

1. kolovoza


1. kolovoza
1. kolovoza

1946. - uspostavlje fond Fulbright stipendija za akademske i umjetničke studije u inozemstvu

Prvog kolovoza 1946, američki predsjednik Harry Truman potpisao je u zakon takozvani Fulbright Act, kojim se odvajaju sredstva za međunarodnu razmjenu visoko-obrazovanih osoba. Senator J. William Fulbright iz savezne države Arkansas sponzorirao je ovaj zakon, rekavši da traži način poboljšavanja međunarodnih odnosa tako što će se stvoriti veze i razumijevanje putem razmjene učitelja, predavača i drugih profesionalaca između Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Program se na početku financirao novcem zarađenim prodajom neiskorištenih državnih posjeda zaostalih iz vremena Drugog svjetskog rata. Program Fulbright godišnje dodjeli oko tisuću i 300 stipendija studentima diljem svijeta, u različitim poljima studija.

Ovaj program akademskim djelatnicima i umjetnicima omogućava nastavak studija i postizanje titula magistra i doktora znanosti, bavljenje neovisnim istraživačkim radom u inozemstvu, ili predavanje engleskog jezika.

Od 1946, uz suradnju sa 184 druge države, program Fulbright doveo je više od 190 tisuća akademika i umjetnika iz inozemstva, dok je skoro 115 tisuća Amerikanaca studiralo u inozemstvu. Neki od polaznika ovog programa bili su glavni tajnik Ujedinjenih naroda Boutros Boutros Ghali, i američki glumac John Lithgow.

XS
SM
MD
LG