Linkovi

8. srpnja


8. srpnja
8. srpnja

1654. - prvi Židov stigao u Ameriku

Osmog srpnja 1654. Jacob Barsimon, Židov iz Portugala, stigao je u nizozemsku koloniju New Amsterdam, u današnjem New Yorku. Barsimon, koji je u Nizozemsku pobjegao pred španjolskom inkvizicijom, bio je prvi Židov za kojeg se zna da je stigao u Ameriku. Dokumentacija pokazuje da je radio za Dutch East India Company.

Barsimon je sljedeće godine bio na dočeku broda Saint Catherine, kojim je iz Brazila stiglo još 40 Židova.

Podrijetlom iz Portugala, ovi su Židovi bili prisiljeni preobratiti se na katolicizam, za vrijeme španjolske inkvizicije. Umjesto da se odreknu svoje vjere, odselili su u Brazil, gdje im je bilo dozoljeno da otvoreno prakticiraju svoju vjeru. No, ponovno su morali pobjeći nakon što je Portugal preuzeo kontrolu nad Brazilom, te su se oni ponovno našli u opasnosti.

Arhivistica pri Američkom Židovskom povijesnom društvu, Holly Snider, vjeruje da je dolazak Židova u New Amsterdam bio važan trenutak u povijesti Amerike.

"Bio je to početak istinske vjerske slobode, premda su na ovu grupu stavljena određena ograničenja u vjerskom smislu. Svojom su nazočnošću na ovom tlu pomogli otvaranju Amerike prema ljudima svih vjera i različitih razmišljanja, i mislim da je to bio početak multi-kulturalnog društva", kaže ona.

Portugalski Židovi skrasili su se u New Amsterdamu, i osnovali zajednicu koja će postati najveća židovska zajednica u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG