Linkovi

7. srpnja


7. srpnja
7. srpnja

1884. - u predsjedničkoj utrci republikanac James G. Blaine optužio demokrata Grovera Clevelanda da je izbjegavao mobilizaciju

Sedmog srpnja 1884. izbjegavanje vojne službe postalo je pitanje u predsjedničkoj kampanji, kada je republikanski kandidat James G. Blaine, optužio demokratskog kandidata Grovera Clevelanda da je izbjegavao vojnu mobiliziciju. Cleveland je, naime, unajmio zamjenika da se za njega bori u američkom Građanskom ratu dvadeset godina ranije.

Vojni zakon za vrijeme Građanskog rata dozvoljavao je da oni koji su pozvani u vojnu službu imaju pravo naći nekoga da ih zamjeni na bojišnici. Unajmljivanje zamjenika nije bilo neobčino na Sjeveru za vrijeme tog rata.

No, kontroverza oko ovog pitanja ubrzo je nestala kada je jedna novina otkrila da ni sam Blaine nije bio na bojišnici, nego da je i on sam unajmio zamjenika da se bori za njega. Grover Cleveland pobijedio je na predsjedničkim izborima 1884. i to u jednom od najtješnjih izbora u američkoj povijesti.

Vojna služba postala je pitanje i u predsjedničkim izborima 1992 godine, kada je u pitanje dovedena činjenica da je demokrat Bill Clinton izbjegavao vojnu službu u Vijetnamu.

Pitanje se ponovno postavilo 2004 godine, kada su demokrati u pitanje doveli ograničenu vojnu službu predsjednika Busha, koji je za vrijeme rata u Vijetnamu služio na američkom tlu, kao pripadnik nacionalne garde. Demokrati su isticali da njihov kandidat John Kerry ima iskustvo na bojnišnici kao pripadnik američke mornarice. Neki su republikanci potom u pitanje doveli Kerryijevu hrabrost na bojišnici za vrijeme rata u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG