Linkovi

6. srpnja


6. srpnja
6. srpnja

1699. - uhićen pirat William Kidd

Šestog srpnja 1699. vlasti u Bostonu uhitile su poznatog pirata Williama Kidda. Rođen u Škotskoj 1645. Kidd je emigrirao u Ameriku i postao bogati brodovlasnik, biznisman i pomorski kapetan.

1695. guverner New Englanda zatražio je od njega da zarobi i potopi jedno francusko plovilo, kao i neke druge koji su ometali britanske trgovačke puteve. Kao plaću, Kiddu i njegovoj posadi bilo bi dozvoljeno da zadrže sav plijen sa zarobljenih brodova.

No, nakon godine dana bezuspješnog pokušavanja, sučeljen sa mogućom pobunom na brodu, William Kidd počeo je i sam napadati britanske brodove, koje je bio poslan da zaštiti. Kada je saznao da su ga britanske vlasti proglasile piratom, Kidd je otplovio natrag u Ameriku 1698. godine.

Legenda kaže da je oko te godine i zakopao svoje ogromno blago u zlatu, srebru i dragom kamenju na otoku Gardner uz obalu New Yorka. Mnogi još tragaju za tim blagom koje do danas nije pronađeno. No, dijelovi njegova skrivenog blaga otkriveni su na drugim mjestima.

Vjerujući da će biti dočekan s dobrodošlicom, Kidd je uplovio u Boston. No, tu je bio uhićen i vraćen u Englesku, gdje mu je suđeno za ubojstvo i piratstvo. Za svoje je zločine obješen 23. svibnja 1701. u Londonu.

XS
SM
MD
LG