Linkovi

25. srpnja


25. srpnja
25. srpnja

1952. - Puerto Rico postao dio Sjedinjenih Država pod samoupravom

Dvadesetpetog srpnja 1952, karipski otok Puerto Rico postao je dio Sjedinjenih Država pod samoupravom. Ovaj je otok bio američki teritorij od 1898, nakon što su ga Sjedinjene Države dobile u Španjolsko-američkom ratu. Tijekom godina, Sjedinjene su Države poduzele korake kako bi proširile prava građana ovog otoka, kojima je 1917 dodjeljeno pravo na američko državljanstvo.

1947, Kongres je izglasao zakon kojim se Puerto Ricu daje pravo da sami biraju svog guvernera. 1950 Kongres im je dao pravo da sami sastave svoj ustav. Taj je ustav službeno izglasan 25. svibnja 1952 godine, te je time Puerto Rico postao samoupravan teritorij po pitanju unutarnjih poslova, dok i dalje zadržava svoju povezanost sa Sjedinjenim Državama.

1993, glasači u Puerto Ricu na referendumu su odbili prijedlog kojim bi im bila dana neovisnost od Sjedinjenih Država. U kasnijim glasovanjima, glasači na ovom otoku također su odbili prijedlog da postanu američka savezna država, te su radije zadržali prednosti svog trenutnog statusa, koji im pruža mnoge pogodnosti američkog državljanstva, dok ne moraju plaćati savezne poreze na prihode zarađene u Puerto Ricu.

XS
SM
MD
LG