Linkovi

20. srpnja


20. srpnja
20. srpnja

1881. - poglavica Sioux Indijanaca Bik Koji Sjedi vratio se iz prognanstva u Kanadi

Dvadesetog srpnja 1881, vođa Sioux Indijanaca Bik Koji Sjedi vratio se iz prognanstva u Kanadi i predao se vojsci Sjedinjenih Država. Bik koji Sjedi i njegovi sljedbenici pobjegli su u Kanadu 1876. godine, nakon masakra u bitci kod Little Big Horn-a, protiv snaga generala Georgea Armstronga Custera i njegove Sedme brigade. Na ceremoniji predaje u Fort Randellu na teritoriju Dakota, Bik Koji Sjedi predao je svoje oružje svom sinu i rekao – “Želim da bude zapamćeno da sam ja posljednji čovjek iz mog plemena koji je predao pušku”.

Premda nikada nije bio poražen u bitci, Bik Koji Sjedi vratio se u Sjedinjene Države iz Kanade, jer je želio živjeti na zemlji svojih plemenskih predaka, na području današnje savezne države Južna Dakota.

Poslije predaje, zadržan je kao ratni zarobljenik u Fort Randallu, nakon čega je poslan na indijanski rezervat Standing rock, u Sjevernoj Dakoti, a ne u Južnu Dakotu, gdje je rođen. Ostao je simbol protivljenja bijelcima koji su zaposjeli indijansku zemlju.

No, unatoč tom protivljenju, Bik Koji Sjedi proveo je čitavu godinu sa Wild West putujućom trupom, koju je vodio Buffalo Bill Cody. Za to se vrijeme sprijateljio sa legendarnom Annie Oakley, čija je životna priča inspirirala broadwayski mjuzikl “Annie get your gun”.

Uz to što je bio ratni poglavica, Bik Koji Sjedi bio je i vjerski čelnik, koji je uživao veliki utjecaj. Sudjelovao je u takozvanom Plesu duhova, koji je dio plemenskih vjerskih vjerovanja i koji je predvidio da će bijelci nestati, a mrtvi Indijanci i bizoni će se vratiti. Ova je ceremonija razljutila državne organe, koji su poslali policiju da ga uhiti 15-og prosinca 1890. godine. U puškaranju nakon uhićenja, ubijeni su Bik Koji Sjedi i njegov sin Vranina Noga.

XS
SM
MD
LG