Linkovi

14. srpnja


14. srpnja
14. srpnja

1853. - kapetan bojnog broda američke mornarice Matthew Perry dobio pristup trgovini sa Japanom

Četrnaestog srpnja 1853. Matthew Perry, kapetan bojnog broda američke mornarice postigao je dugo traženi cilj, i dobio pristup trgovini sa Japanom. Njegova je mislija bila da dostavi pismo predsjednika Millarda Fillmorea japanskom caru, formalno tražeći da Japan i Sjedinjene Države uđu u trgovinski dogovor.

Raniji takvi pokušaji od strane ne-azijskih zemalja propali su jer oni koji su pokušavali postići dogovore nisu razumjeli japansku kulturu i tradiciju. No, Matthew Perry proveo je dvije godine proučavajući japansku kulturu kako bi se pripremio za ovaj pothvat.

Kada je Perry stigao u Yeddo Bay, u Japanu, on i japanski provincijalni guverner prošli su kroz niz vrlo složenih formalnih ceremonija. Zahvaljujući njegovim naporima da razumije japanski način života, Perryiju je bilo dozvoljeno da preda pismo američkog predsjednika princu Todu od Idze, prvom nasljedniku japanskog cara.

Manje od godinu dana kasnije, postignut je trgovinski ugovor, i japanske su luke, po prvi puta, bile otvorene za američke trgovačke brodove.

XS
SM
MD
LG