Linkovi

12. srpnja


12. srpnja
12. srpnja

1862. - časnik vojske Unije za vrijeme američkog Građanskog rata skladao kompoziciju za trubu Taps

Dvanaestog srpnja 1862. časnik vojske Unije za vrijeme američkog Građanskog rata skladao je skladbu za trubu zvanu “Taps”.

Vjeruje se da je ova skladba od 24 takta poznata pod imenom „Taps” interpretacija francuske kompozicije za trubu, zvane “tattoo”, kojom se vojnike pozivalo da prestanu sa večernjim aktivnostima i vrate se u svoje garnizone. Pet posljednjih taktova te kompozicije podsjeća na “Taps”.

Nakon što su snage Unije imale velik broj žrtava u bitci nedaleko Richmonda, u Vriginiji, general Unije Daniel Butterfield sa tugom se sjetio vojnika koje su upravo izgubili. General Butterfield odlučio je da je glazba koja se obično svirala na kraju dana previše formalna za tu priliku, i prisjetio se tattoo kompozicije, otpjevao je jednom od svojih pomoćnika, koji je zapisao glazbene note.

Butterfield je potom tražio od brigadnog trubača da mu pjesmu odsvira, te je promjenio neke detalje nakon što ju je poslušao, zadržavši originalnu melodiju. Trubaču je potom naložio da tu kompoziciju odsvira na kraju svakog dana.

Glazbu su čuli i članovi drugih odreda i svidjela im se. Taj trubački poziv počele su koristiti snage Sjevera, no ubrzo su ga počele koristiti i suprničke južnjačke snage. Taps je tako postao tradicionalni trubački poziv koji se svira na kraju svakog dana u američkim vojnim bazama. Također se svira na sprovodima i počasnim ceremonijama za američko vojno osoblje.

XS
SM
MD
LG