Linkovi

1. srpnja


1. srpnja
1. srpnja

1976. - otvoren Nacionalni muzej aeronautike i svemirskih istraživanja

Prvog srpnja 1976, predsjednik Gerald Ford otvorio je Nacionalni muzej aeronautike i svemirskih istraživanja u Washingtonu. U zgradi od mramora i stakla izloženo je oko 100 zrakoplova, uključujući i onaj braće Wright, načinjen od žice, platna i drva - prvi pravi avion koji je ikada poletio. U muzeju se također nalazi i zrakoplov nalik raketi kojim je prvi put probijen zvučni zid. Predsjednik Ford je rekao da muzej odražava ‘pustolovni duh i radoznalost američkog naroda’.

"Već tri i pol stoljeća Amerikanci i njihovi preci su istraživači, izumitelji, hodočasnici i pioniri, uvijek tražeći nešto novo - preko oceana, preko kontinenata, preko solarnog sustava, preko granica znanosti i preko granica ljudskog uma", rekao je tom prilikom predsjednik Ford.

U muzeju se također mogu vidjeti i drugi povijesno značajni zrakoplovi, rakete i svemirske letjelice, kao što je Apollo 11 koji je američke astronaute odvezao do Mjeseca, 1969. godine. Ovaj je muzej jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u američkom glavnom gradu.

2003 godine, otvoren je i dodatak muzeju - u ogromnom hangaru na međunarodnoj zračnoj luci Dulles, u sjevernoj Virginiji, nadomak Washingtona. U njemu su izloženi zrakoplovi koji su preveliki da bi stali u muzej u Washingtonu, uključujući i raketoplan Enterprise, kao i zrakoplov Enola Gay, iz kojeg su bačene prve atomske bombe za vrijeme Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG