Linkovi

7. lipnja


7. lipnja
7. lipnja

1776. - Richard Henry Lee predstavio rezoluciju koja je pozivala na neovisnost od Engleske

Sedmog lipnja 1776, Richard Henry Lee pred Kontinentalnim je Kongresom predstavio rezoluciju koja je pozivala na neovisnost američkih kolonija od Engleske. Richard Henry Lee - koji je na konvenciji delegata iz trinaest britanskih kolonija predstavljao Virginiju - također se založio za savezništvo sa Francuskom, a protiv Engleske. Predstavio je i plan za ujedinjenje kolonija na nacionalnoj razini. Njegov je prijedlog bio preteča američke Deklaracije o neovisnosti koja je bila izglasana za manje od mjesec dana - četvrtog srpnja 1776 godine.

Richard Henry Lee također je sudjelovao u formuliranju američke vanjske politike, a 1777. godine sudjelovao je u sastavljanju Članaka o Konfederaciji, prvog dokumenta o unutrašnjem ustroju Sjedinjenih Država.

Richard Henry Lee bio je jedan od čelnika Kontinentalnog Kongresa koji je pozvao na oružani otpor britanskoj poreznoj politici u Americi. Služio je u dva saziva, a bio je i među potpisnicima Deklaracije o neovisnosti te Ustava Sjedinjenih Država. Kasnije je postao prvi kongresnik iz savezne države Virginija.

XS
SM
MD
LG