Linkovi

6. lipnja


6. lipnja
6. lipnja

1944. - Dan D

Šestog lipnja 1944, savezničke snage otpočele su najveću invaziju u povijesti. Na dan koji je postao poznat kao “Dan D”, više od 150 tisuća vojnika prešlo je Kanal La Manche, iz Engleske u Francusku, i počelo oslobodilački pohod preko Europe, koja je bila okupirana od nacista. Glavni zapovjednik savezničkih snaga, američki general Dwigth Eisenhower, preko radija se obratio vojnicima koji su se spremali za iskrcavanje na plažama Normandije.

"Vojnici, mornari i zrakoplovci savezničkih snaga, spremate se za početak najveće vojne akcije, koju smo pripremali mjesecima. Zajedno sa našim hrabrim suborcima na terenu, vi ćete pomoći da se uništi njemački ratni stroj, da se dokrajči nacisticki tiranija nad potlačenim narodom Europe, i da se učvrsti sigurnost slobodnog svijeta", rekao je tom prilikom general Eisenhower.

Najkompliciraniji i najmasivniji napad u povijesti svijeta počeo je prije zore. 13 tisuća padobranaca je prebačeno u Francusku oko 1 i 15 ujutro, nakon čega su stigle i savezničke postrojbe u oklopnim brodovima. Neprijatelj je pružio žestok otpor, no inzavija je na koncu bila uspješna, i smatra se ključnim trenutkom u Drugom svjetskom ratu. Francuska je oslobođena, a potom i ostatak kontinenta. Manje od godinu dana nakon invazije na Normandiju, Adolf Hitler počinio je samoubojstvo. Njegov stoljetni plan o Reichu bio je slomljen, a njemački su se vojni čelnici bezuvjetno predali.

XS
SM
MD
LG