Linkovi

3. lipnja


3. lipnja
3. lipnja

1851. - brod The flying cloud napustio luku u New Yorku, na putu za San Francisco

Trećeg lipnja 1851. brod s tri jarbola “Flying Cloud”, napustio je luku u New Yorku, i otisnuo se na svoje prvo putovanje do San Francisca. Premda se radilo o novom brodu, sa novom posadom, postavio je rekord, stigavši na svoje odredište, nakon pređenih 24 tisuće kilometara, za 89 dana. U ono vrijeme, ovakvo je putovanje, oko olujnog Rta Dobre nade, trajalo između 150 i 200 dana.

“The Flying Cloud” bio je najnoviji od nekoliko takozvanih “clipper” brodova izgrađenih u brodogradilištu u Bostonu u saveznoj državi Massachusetts. Bili su značajno drugačiji od ranijih trgovačkih brodova, i imali su više jedara. Naglasak je stavljen na brzinu, a ne na veličinu, odnosno nosivi kapacitet broda. Ovi brodovi, koji su plovili po svim svjetskim oceanima, nosili su romantična imena poput “Rainbow”, “Duga”, i “Sea witch”, “Morska vještica”. Kasniji model ovog broda oborio je rekord kada je 1849. prešao udaljenost iz New Yorka do Cantona u Kini, za 74 dana.

Usprkos njihovoj brzini, ovi brodovi gubili su popularnost s pojavom parnih brodova. Do sredine 1870-ih, samo se nekoliko ovakvih brodova moglo natjecati sa parobrodima, uključujući “Flying cloud”, te britanski brod, “Cutty shark”, budući da ih se koristilo samo na najdužim putovanjima, na kojima bi ugljen za paroborde bio preskup. Kao i svi jedrenjaci, i ovi su brodovi ovisili o vjetrovima, dok su parobrodi mogli održavati više manje stabilne rasporede plovidbe.

Do sredine 20. stoljeća, jedini aktivni veliki jedrenjaci koji su ostali u uporabi, bili su oni koji su se koristili za obuku, za posebne dugometražne utrke, ili pak u posebnim ceremonijama.

XS
SM
MD
LG