Linkovi

28. lipnja


28. lipnja

1927. - Prvi non-stop let s američkog kontinenta do Havaja

Dvadesetosmog lipnja 1927, dva pilota američkog vojnog zrakoplovstva uspješno su završili prvi non-stop let s američkog kontinenta do Havaja. Ovaj let, nešto dulji od četiri tisuće kilometara počeo je na aerodromu u Oaklandu, u saveznoj državi California, a završio na aerodromu Wheeler Field, na havajskom otoku Oahu.

Piloti, Lester Maitland, i Albert Hegenberg, planirali su koristiti radio signale na svom letu, no usljed problema s radio-signalom, morali su doslovno pilotirati nasljepo.

Povijesničar aeronautike Robert van der Linden kaže da se let do Havaja često uspoređuje s letom Charlesa Lindbergha od Sjedinjenih Država do Pariza, samo 17 dana ranije.

"Za Lindbergha to nije bio težak zadatak, kad se radilo o navigaciji. Dovoljno je znao, i imao je dovoljno povjerenja u svoje sposobnosti da je mogao naći čitav kontinent, Europu. No, pronaći havajsko otočje, je potpuno druga priča. Po pitanju navigacije, let do Havaja je bio znatno teži, jer ako napravite navigacijsku pogrešku, čak ako pogriješite za samo tri stupnja, promašit ćete čitavo otočje", kaže Robert van der Linden.

XS
SM
MD
LG