Linkovi

27. lipnja


27. lipnja
27. lipnja

1950. - predsjednik Truman naredio američkim vojnim postrojbama da pomognu Južnoj Koreji

Dvadesetsedmog lipnja 1950, predsjednik Harry Truman naredio je američkim vojnim snagama da pomognu Južnoj Koreji, koju su okupirale snage Sjeverne Koreje. Oko 75 tisuća vojnika sa komunističkog sjevera prodrlo je na jug 25. svibnja, i krenulo prema glavnom gradu Seoulu, kao svom konačnom cilju. Predsjednik Truman naredio je američkom zrakoplovstvu i mornarici da napadnu okupatorske snage. Predsjednik je rekao da je ovakva odvažna akcija neophodna kako bi se spasilo Južnu Koreju, i spriječilo daljnje širenje komunizma u Aziji.

Predsjednik Truman dodao je da je napad na Južnu Koreju jasno pokazao da je komunizam prešao na taktiku osvajanja neovisnih država, i da je spreman koristiti vojnu silu i rat kako bi postigao svoje ciljeve.

Tijekom sljedeće tri godine borbi, koje su okončane primirjem u srpnju 1953, oko milijun ljudi, uključujući i više od 50 tisuća Amerikanaca izgubilo je živote.

Tenzije između susjednih Sjeverne i Južne Koreje povremenu postaju vrlo žučne. Primjerice, 2010. obje su zemlje mobilizirale vojske nakon što je nedaleko granice na moru, oko koje se dvije države spore, potopljen južnokorejski brod.

XS
SM
MD
LG