Linkovi

24. lipnja


24. lipnja
24. lipnja

1970. - Senat započeo posljednju raspravu o rezoluciji o zaljevu Tonkin

Dvadesetčetvrtog lipnja 1970. Senat Sjedinjenih Država započeo je svoju posljednju raspravu o rezoluciji o zaljevu Tonkin. Kongres je ovu mjeru uveo u kolovozu 1964. na zahtjev predsjednika Lyndona Johnsona.

Rezolucija je usljedila nakon napada, kako se sumnjalo, broda snaga Sjevernog Vijetnama na dva američka razarača u zaljevu Tonkin. Umjesto objave rata, predsjednik Johnson je zatražio rezoluciju koja bi mu dala ovlasti da odgovori na navodni napad.

"Trenutačno ću zatražiti od Kongresa da izglasa rezoluciju kojom se daje na znanje da je naša vlada ujedinjena u svojoj odlučnosti da poduzme sve nužne mjere kako bi podržala slobodu, i obranila mir u jugoistočnoj Aziji", rekao je predsjednik Johnson.

Predsjednici Lyndon Johnson i Richard Nixon pozvali su se na ovu rezoluciju kao pravnu ovlast za nastavljanje američkog angažmana u Vijetnamu. Tridesetog lipnja 1970. Senat je poništio rezoluciju o zaljevu Tonkin, čime je ograničen američki vojni angažman u Vijetnamu, kao i u susjednoj Kambodži.

XS
SM
MD
LG