Linkovi

21. lipnja


21. lipnja
21. lipnja

1788. - na snagu stupio novi ustav Sjedinjenih Država

Dvadesetprvog lipnja 1788, na snagu je stupio Ustav Sjedinjenih Država. To se dogodilo nakon što ga je ratificirala savezna država New Hampshire. Naime, posljednji članak ustava predviđa da je za primjenu dovoljna ratifikacija u devet saveznih država.

No, ratifikacija u New Hampshireu nije bila zagarantirana. Četiri mjeseca ranije, u veljači 1788 godine, većina delegata u lokalnom zakonodavnom tijelu te savezne države namjeravala je glasovati protiv predloženog ustava jer su smatrali da on središnjoj vlasti kao i većim saveznim državama daje preveliku moć, a na štetu manjih saveznih država, kao što je New Hampshire. Odbijanje ratifikacije u New Hampshireu moglo je biti pogubno za novi američki ustav.

Zbog toga su delegati koji su se zalagali za ratifikaciju izborili odgodu glasovanja. Dodatno vrijeme pristaše novog ustava iskoristile sun a uvjeravanje njegovih kritičara da ustav ima dobre strane. Na primjer, da će gornji dom Kongresa, Senat, imati po dva delegata iz svake savezne države - bilo velike ili male. Na taj će način manje države imati jednak status. Delegati u New Hamphsiru odobrili su na kraju Ustav Sjedinjenih Država koji je time stupio na snagu na cijelom teritoriju zemlje.

XS
SM
MD
LG