Linkovi

2. lipnja


2. lipnja
2. lipnja

1924. - Kongres izglasao zakon o državljanstvu za Indijance

Drugog lipnja 1924, Kongres Sjedinjenih Država izglasao je zakon o državljanstvu za Indijance, dajući tako pravo na američko državljanstvo svim Indijancima rođenim unutar američkih teritorijalnih granica.

Državljanstvo je bilo vrlo složeno pitanje za američke Indijance. Prije građanskog rata 1860-ih, pravo na državljanstvo često je bilo ograničeno na one koji su imali samo pola ili manje indijanske krvi.

Nakon rata, radiklani republikanci u Kongresu pokušali su ubrzati process dodjeljivanja državljanstva Indijancima, barem onima čija su plemena bila miroljubiva prema bijelcima. No, pojedinačne države nisu podržavale ovakve mjere.

1888, većini Indijanki koje su bile udate za američke državljane dodjeljeno je američko državljanstvo. Odlukom od drugog svibnja 1924, bili su obuhvaćeni svi Indijanci. No kako su mnogi Amerikanci afričkog podrijetla također uvidjeli, čak i kada savezna vlada odobri državljanstvo, sve privilegije koje idu uz njega, kao što je pravo na glasovanje, pod nadležnošću su pojedinačnih saveznih država, te je stoga to pravo često bilo uskraćeno građanima indijanskog podrijetla. Kasnije su izglasane dodatne pravne i zakonske mjere, kako bi se to pravo zaštitilo.

XS
SM
MD
LG