Linkovi

17. lipnja


17. lipnja
17. lipnja

1775. - bitka kod Bunker Hilla

Sedamnaestog lipnja 1775. američki ustanici i britanski vojnici započele su prvu bitku Američke revolucije. Do sukoba je došlo nedaleko Bunker Hilla u Charlestownu, pokraj Bostona, u saveznoj državi Massachusetts.

General William Howe poveo je napad s postrojbom od dvije tisuće i 400 britanskih vojnika protiv tisuću i pol Amerikanaca koji su zauzeli obrambene pozicije u rovu na brdu Breeds, pokraj poznatnog Bunker Hilla. Kolonijalne su trupe dva puta uspjele odbriti britansku vojsku, no treći je britanski napad bio uspješan, budući da je Amerikancima skoro nestalo streljiva.

Povijesničar Joel Cohen kaže da, premda su Amerikanci izgubili svoj položaj na ovom brdu, Britnaci su pretrpjeli više štete zbog ovog napada.

"Bitka za Bunker Hill bila je katastrofalna za Britance. Više od tisuću vojnika bilo je ubijeno ili ranjeno, odnosno, 42 posto njihovih trupa je izgubilo živote, ili je bilo ranjeno, dok je na američkoj strani taj broj iznosio tek oko 400".

On dodaje da je bitka kod Bunker Hilla također bila moralna pobjeda za Amerikance, koja ih je potakla da se nastave boriti za svoju neovisnost.

XS
SM
MD
LG