Linkovi

10. lipnja


10. lipnja
10. lipnja

1963. - predsjednik Kennedy najavio početak pregovora s Britanijom i Sovjetskim Savezom o okončanju nuklearnih testiranja u atmosferi

Desetog lipnja 1963, predsjednik John F. Kenney najavio je da će Sjedinjene Države, Britanija i Sovjetski Savez početi pregovore s ciljem okončanja nuklearnih testiranja u zemljinoj atmosferi. Predsjednik Kennedy to je objavio u svom govoru na promociji studenata na sveučilištu American u Washingtonu. U svom je govoru predsjednik Kennedy izrazio nadu da će njegova “strategija mira” dovesti do potpunog nuklearnog razoružanja.

"Potpuni rat nema nikakvog smisla u vremenu kada velike svjetske sile mogu održavati relativno velike i neuništive nuklearne snage, i odbiti predaju bez da ne posegnu za tim naoružanjima. To nema nikakvog smisla u vremenu kada jedna jedina nuklearna bomba ima skoro deset puta veću snagu nego ukupni eksplozivni kapacitet svih savezničkih zrakoplovnih snaga u Drugom svjetskom ratu. Takav rat nema smisla u vremenu kada se smrtnonosni otrovi koje sadrže nuklearna oružja mogu prenijeti vjetrom, vodom, tlom i sjemenom u najudaljenije dijelove zemljine kugle, i to generacijama još nerođene djece", rekao je predsjednik Kennedy.

Ovaj se predsjednikov govor smatra ključnim izrazom američkih nada za otopljavanje odnosa u Hladnom ratu.

XS
SM
MD
LG