Linkovi

6. svibnja


6. svibnja
6. svibnja

1960. - predsjednik Dwight Eisenhower potpisao zakon o građanskim pravima

Šestog svibnja 1960. predsjednik Dwight Eisenhower potpisao je zakon o građanskim pravima. Novi je zakon uključivao sveobuhvatne mjere kako bi se Amerikance afričkog podrijetla zaštitilo od bombaških napada i paleža, te im se dalo jamstvo da će im biti dozvoljeno glasovanje.

Prema zakonu, uvedene su novčane kazne, kao i kazna zatvora za prijevoz eksploziva preko granica savenih država, za miniranje ili palež zgrada, te za korištenje pošte ili telefona kako bi se slale prijetnje upozorenja na postavljene bombe, bilo stvarne ili lažne.

Ovim je zakonom saveznim sudovima dana ovlast da imenuju takozvane promatrače na glasovanjima, koji bi crncima pomogli da se registriraju za glasovanje u područjima gdje je dokazana rasna diskriminiacija. Također je dao dozvolu američkom ministarstvu pravosuđa da pregleda državne i općinske glasačke liste, i dokumente o glasovanju, kako bi se ustanovilo jesu li učinjeni koraci kako bi se crnce priječilo u registriranju za glasovanje.

Unutar jednog tjedna po stupanju zakona na snagu, američki ministar pravosuđa William Rogers izdao je naredbu općinama u četiri južnjačke savezne države da na pregled predaju svoje popise glasača. Istraga ovog ministarstva ustanovila je da u tim općinama, koje su bile pretežito crnačke, nema registriranih crnih glasača.

Kritičari zakona o građanskim pravima iz 1960, rekli su da nije otišao dovoljno daleko. Kasnije će biti predloženi i usvojeni dodatni zakoni o građanskim pravima.

XS
SM
MD
LG