Linkovi

5. svibnja


5. svibnja
5. svibnja

1990. - kvar na električnoj stolici, pri izvršenju smrtne kazne nad jednim zatvorenikom, doveo do osuda ove metode pogubljenja

Petog svibnja 1990, kvar na električnoj stolici, pri izvršenju smrtne kazne nad jednim zatvorenikom u saveznoj državi Florida, izazvao je pritužbe da je ova naprava previše okrutna.

Za izvršenja smrtne kazne nad Jessijem Taferom, izbili su plamenovi iz njegove glave, a došlo je i do krvarenja iz nosa i ušiju, te su, naposljetku, za izvršenje kazne bila su potrebna čak tri jaka udara strujom. Fotografije su se pojavile u novinama, što je dovelo do novog zakona u nekoliko saveznih država, koji su za cilj imali da se pogubljenja učine humanijima. Tijekom vremena, nekoliko je država prešlo na metodu smrtonosne injekcije, koja je zamjenila električnu stolicu.

Električnu je stolicu izumio jedan od uposlenika izumitelja Thomasa Edisona, i u početku je, ironično, bila korištena kao brži i humaniji način pogubljenja od vješanja. Brown i Edison su javno usmrtili nekoliko velikih životinja, među kojima i cirkuskog slona, kako bi pokazali učinkovitost ove naprave.

Električna stolica koristi nekoliko elektroda zakačenih za osobu koju se pogubljuje, kroz koje se šalju snažni šokovi električnom strujom, i predstavlja simbol smrtne kazne. Najčešće se nalazi skrivena od pogleda, u takozvanom odjelu za osuđenike na smrt u zatvorima. Trenutno, samo Nebraska još uvijek koristi električnu stolicu kao jedinu metodu izvršenja smrtne kazne.

U nekoliko drugih saveznih država koje još uvijek imaju smrtnu kaznu, uključujući i Floridu, gdje je pogubljen Jasse Tafero, osuđenici imaju pravo izabrati između smrtonosne injekcije i nekog drugog oblika pogubljenja, najčešće uporabom struje.

New York još uvijek ima zakonsku smrtnu kaznu, no 2004 godine, vrhovni je sud ove savezne države smrtnu kaznu proglasio neustavnom, te tako ova država trenutno nema osuđenika koji čekaju na pogubljenje.

XS
SM
MD
LG