Linkovi

26. svibnja


26. svibnja
26. svibnja

1854. odobren Kansas-Nebraska Act

Dvadesetšestog svibnja 1854., Kongres Sjedinjenih Država odobrio je takozvani Kansas-Nebraska Act, sa nakanom ublažavanja žestoke nacionalne debate o ropstvu. Oni koji su podržavali ropstvo nisu vidjeli ništa loše u širenju ropstva na nove zapadne teritorije, dok su oni koji su se zalagali za ukidanje ropstva tražili da se ropstvo ne širi na ta područja.

Ova je uredba pitanje ropstva stavila u ruke građana Kansasa i Nebraske. Nakon nasilnih kampanji, građani oba ova teritorija na koncu su glasovali da u Uniju uđu kao slobodne, odnosno države u kojima nije dozvoljeno ropstvo.

No, usprkos tome, neki povijesničari ovu odredbu vide kao neuspjeh, budući da nije smanjila napetost po pitanju ropstva. Dapače, pogoršane su nesuglasice između onih koji su bili za i onih koji su se protivili ropstvu.

Kansas-Nebraska Act također je poremetio pažljivo planirane napore u Kongresu da se odgodi, ili pak potpuno izbjegne nacionalna debata o pitanju ropstva. Ova je odredba također bila jedan od faktora koji su doveli do Američkog građanskog rata 1861 godine.

XS
SM
MD
LG