Linkovi

24. svibnja


24. svibnja
24. svibnja

1893. - osnovana Liga protiv saluna, koja je tražila zabranu alkoholnih pića

Dvadesetčetvrtog svibnja 1893, u jednom selu nedaleko Columbusa, glavnog grada savezne države Ohio, osnovana je Liga protiv saluna, koja je uključivala pripadnike mnogih protestantskih crkvi, kao i organizacija za prava žena. Liga protiv saluna tražila je zabranu alkoholnih pića u toj državi srednjeg zapada.

Liga je zastupala poziciju da saluni neke muškarce dovode u iskušenje da piju alkohol, a pijanstvo je bila prijetnja zakonu i redu, kao i glavni uzrok fizičkog zlostavljanja žena.

Premda je članstvo bilo malo, utjecaj ove organizacije bio je značajan, i doveo je do osnivanja veće organizacije na saveznom nivou po imenu Anti-Saloon League of America.

Kada im nije pošlo za rukom da provedu učinkovite zakone koji bi ograničili alkohol na nivou saveznih država, pridružili su se mnogo oštrijoj Nacionalnoj stranci za prohibiciju.

Godine 1918, ova je koalicija uspješno lobirala američki Kongres da odobri ustavni amandman kojim je proglašena prohibicija na saveznom nivou.

Osamnaesti amandman američkog ustava zabranjuje proizvodnju, prodaju, uvoz i transport alkoholnih pića, piva i vina, a ratificiran je u siječnju 1919. godine. No, ova je zabrana bila vrlo nepopularna, i bilo ju je teško provoditi. Amandman o prohibiciji poništen je novim amandmanom 1933. godine.

XS
SM
MD
LG