Linkovi

17. svibnja


17. svibnja
17. svibnja

1875. - održana prva konjska utrka Kentucky Derby

Sedamnaestog svibnja 1875. obožavatelji konjskih utrka okupili su se na terenu Churchill Downs u Louisvillu, u saveznoj državi Kentucky, na prvoj utrci čistokrvnih konja - Kentucky Derby. Pobjednik je bio britanski konj Aristides, koji je stazu dugu dva kilometra i četiri metra pretrčao za dvije minute i 38 sekundi. Nagrada za prvo mjesto iznosila je skoro tri tisuće dolara.

Pukovnik Lewis Clark, uzgajivač konja iz Kentuckyija, utemeljio je ovu utrku kako bi promovirao kvalitetu američkih konja, koristeći se engleskim modelom utrka.

1926. sponzori su počeli tradiciju sviranja skladbe Stephena Fostera, “My old Kentucky home”, dok su se konji pripremali za početak utrka. Kentucky Derby sada se održava svake prve subote u svibnju i smatra ga se najvažnijom konjskom utrkom u Sjedinjenim Državama.

Ove godine 137-a utrka održana je sedmog svibnja. Konj pod imenom Animal Kingdom, za kojeg se nije očekivalo da će postići značajniji rezultat, budući da nikada prije nije trčao utrke na zemljanom terenu, nego samo na travi, iznenadio je sve, i pobjedio, osvojiivši više od milijun dolara.

Za njegovog dugogodišnjeg trenera, Grahama Motiona, ovo je također bila prva pobjeda na Kentucy Derbyiju. On je također trener konja kojeg se smatralo jednim od favorita, a koji je ozljeđen prije utrke, i nije mogao sudjelovati.

XS
SM
MD
LG