Linkovi

16. svibnja


16. svibnja
16. svibnja

1929. - prva dodjela Oskara

Šesnaestog svibnja 1929. predstavnici američke filmske industrije sastali su se u jednom hollywoodskom hotelu kako bi dodijelili prve nagrade Akademije filmske industrije, koji će kasnije postati poznati kao Oskari, budući da je sama nagrada maleni kipić muškarca.

Dobitnici nagrade Akademije bili su unaprijed obavješteni, dijelom i zato da bi bili sigurni da će nazočiti ceremoniji. Dodjela nagrada navodno je trajala samo pet minuta.

Među dobitnicima nagrade bili su: za najbolju glumicu, Janet Gaynot - za njene uloge u tri filma, “Seventh Heaven”, “Street Angel” i “Sunrise”. Za najboljeg glumca, Emil Jannings za njegov rad u filmovima “The way of all flash”, i “The last command”. Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Frank Borzage za film “Seventh Heaven”, dok je nagrada za najbolji film pripala priči o zrakoplovcima u vremenu Prvog svjetskog rata, pod naslovom “Wings”.

U novije vrijeme ceremonija dodjele Oskara, koja se prenosi uživo, postala je jedan od najpopularnijih televizijskih programa na svijetu, i privlači gledatelje sa svih strana svijeta. Sama ceremonija sada traje najmanje tri sata.

XS
SM
MD
LG