Linkovi

13. svibnja


13. svibnja
13. svibnja

1914. - rođen boksač Joe Louis

Trinaestog svibnja 1914. u Lafayettu, u saveznoj državi Alabama, rođen je Joe Louis, jedan od najpoznatijih boksača svih vremena. Pravo mu je ime bilo Joseph Louis Barroe, i odrastao je u Detoritu, u Michigenu. Prvi je profesionalni meč dobio nokautom 1934., a tri godine kasnije, postao je prvak svijeta u teškoj kategoriji, porazivši Amerikanca Jamesa Braddocka.

Za svoje karijere, Joe Louis ostvario je rekordnih 68 pobjeda i samo tri poraza. Njegov napoznatiji protivnik, vjerojatno je bio Nijemac Max Schmeling, bivši svjetski prvak, koji je 1936. godine bio prvi profesionalni boksač koji je uspio poraziti Louisa.

Njamački nacistički režim smatrao je pobjedu Schmelinga nad Afro-amerikancem Lousiom triumfom njemačke rasne superiornosti. Kada su se dvojica ponovno susrela u ringu, Louis je postao svjetski prvak, porazivši Schmelinga u samo jednoj rundi.

Joe Louis prestao se profesionalno baviti boksom 1949. godine nakon što je uspješno obranio titulu svjetskog prvaka čak 25 puta. Vratio se u ring 1950. no njegov je pokušaj povratka boksu završio 1951. kada ga je Rocky Marciano nokautirao. Joe Louis umro je 1981. godine.

XS
SM
MD
LG