Linkovi

5. travnja


5. travnja
5. travnja

1964. - umro general Douglas MacArthur

Petog travnja 1964. u 84. godini života, nakon duge bolesti, u Washingtonu je umro jedan od najprominentnijih vojnika u američkoj povijesti, general Douglas MacArthur. Tijelo mu je preneseno u New York, kako bi mu časnici vojne akademije West Point mogli odati počast, nakon čega je vraćeno u Washingtonu, i izloženo u rotundi Capitola, čast koja je rezervirana tek za nekolicinu američkih građana. General MacArthur bio je vojni heroj u Prvom svjetskom ratu. U Drugom svjetskom ratu bio je zapovjednik Združenih snaga na Pacifiku, i predvodio je trupe do pobjede nad Japanom.

1950, preuzeo je komandu nad snagama Ujedinjenih naroda, dok su se povlačile u Korejskom ratu, te ih poveo do niza pobjeda nad snagama Sjeverne Koreje i Kine.

No, 1951 godine, predsjednik Harry Truman smjenio je generala MacArthura sa dužnosti zapovjednika jer je otvoreno dovodio u pitanje vojnu politiku administracije u Koreji. MacArthur je, naime, zagovarao invaziju komunističke Kine. U Sjedinjene se Države vratio kao popularan heroj u očima mnogih, no ne svih svojih sugrađana. Do kraja života ostao je kontroverzna ličnost.

XS
SM
MD
LG