Linkovi

28. travnja


28. travnja
28. travnja

1967. - Muhamed Ali odbio novačenje u američkim oružanim snagama

Dvadesetosmog travnja 1967., na vrhuncu Vijetnamskog rata, boksački svjetski prvak u teškog kategoriji, Muhammad Ali, odbio je novačenje u američkim oružanim snagama. Ovaj je boksač tražio izuzeće na osnovu svoje vjere, no vlada je odbila njegovu tvrdnju da je on muslimanski svjetovni propovjednik.

Ali, koji je rođen kao kršćanin, pod imenom Cassius Clay Junior, objavio je da prelazi na Islam nakon što je osvojio titulu prvaka u teškoj kategoriji 1964. godine. Dodao je da se odriče svog, kako ga je on nazvao, ropskog imena, te da uzima ime Muhammad Ali.

Za vrijeme Vijetnamskog rata, Muhammad Ali je izjavio da on nije u nikakvoj zavadi sa Vietcongom, što je dovelo do kritika da on jednostavno pokušava izbjeći vojnu službu. Proglašen je krivim za odbijanja vojne službe, i osuđen na pet godina zatvora, no ostao je na slobodi dok su njegovi odvjetnici vodili žalbeni proces.

U lipnju 1970 američki je Vrhovni sud presudio u korist Alija, složivši se da ga se tretiralo nepravedno. Danas, premda je umirovljen, i boluje od neuroloških posljedica svoje bokasačke karijere, Muhammad Ali i dalje je jedna od najprepoznatljivijih i najpopularnijih osoba na svijetu.

XS
SM
MD
LG