Linkovi

21. travnja


21. travnja
21. travnja

1895. - publici u Sjedinjenim Državama po prvi puta prikazan igrani film

Dvadesetprvog travnja 1895. po prvi je puta publici u Sjedinjenim Državama prikazan igrani film. Filmovi su bili dostupni za gledanje već nekoliko godina ranije, zahvaljujući izumu Thomasa Edisona, kinetoskopu, no mogla ih je gledati samo po jedna osoba, kroz malu rupu u kutiji aparata.

Woodbville Latham i njegova dva sina prikazali su film u uredima svoje kompanije u New Yorku, koristeći projektor kroz koji se vrtio film ispred svjetiljke. Bio je to prvi puta da je film mogla istovremno gledati skupina ljudi. Radilo se o četverominutnom filmu boksačkog meča, koji je snimljen na krovu Madison Square Gardena u New York Cityiju.

Woodville Latham bio je kemičar koji je pomogao u razvoju filmske tehnologije. Njegovi sinovi, Grey i Otway nekoć su surađivali sa Thomasom Edisonom, te su zajednički izradili filmski projektor kojeg su nazvali panoptikon. Nekoliko mjeseci nakon prvog prikazivanja, filmovi su se počeli prikazivati u sklopu varijete predstava.

Povijesničarima filmske industrije Woodville Latham i njegovi sinovi poznati su po nečem još važnijem, premda manje poznatom. Radi se o takozvanom “Latham Loopu”, mehanizmu koji je omogućio da filmska traka glatko klizi preko projektora, bez da bude pretjerano zategnutra, kako bi se izbjeglo njeno pucanje.

XS
SM
MD
LG