Linkovi

19. travnja


19. travnja
19. travnja

1993. - FBI agenti započeli napad na posjed sekte Branch Davidians nedaleko mjesta Waco, u Texasu

Devetnaestog travnja 1993, pat pozicija između vlasti i vjerske sekte poznate kao Branch Davidians dosegla je u mjestu Waco u Texasu smrtonosni vrhunac . Opsada sjedišta sekte trajala je 51 dan. Počelo je kada su dvadesetosmog veljače savezne vlasti pretražile posjed ove skupine. Bilo je to u sklopu istrage posjedovanja ileganog vatrenog oružja i eksploziva. Nakon puškaranja, poginula su četiri savezna agenta i šest pripadnika skupine Branch Davidians, dok su mnogi ranjeni. Bilo je međusobnog optuživanja u vezi prvotnog otvaranja vatre.

Kasnije su savezni agenti prekinuli dostavu struje i telefonskih veza. Posjed su osvjetljivali reflektori i danju i noću. Da bi zabarikadirane pripadnike sekte natjerale da se predaju, vlasti su kontinuirano puštale glasnu glazbu. Za vrijeme opsade predalo se 37 ljudi, među kojima i 21 dijete. No većina članova sekte ostala je na posjedu I nije se željela predati. Nakon sedam tjedana bezuspješnih pregovora, tadašnja ministrica pravosuđa Jenet Reno odobrila je plan prekida opsade. Vojna vozila su u zgradama na posjedu probila otvore, kroz koje se ubacio suzavac.

Rano u jutro 19 travnja, savezni agenti započeli su napad. No, umjesto da se predaju, neki su članovi sekte stavili plinske maske i otvorili vatru na vojna vozila. U sljedećih šest sati, vladini su agenti ispalili najmanje stotinu kanistera suzavca. Potom je na više lokacija na posjedu izbio požar. O tome tko je ispalio prve hitce i danas se polemizira. Ono što se zna jest da je došlo do požara. Devet je ljudi uspjelo pobjeći, ali poginuli su vođa sekte David Koresh i još najmanje 80 njegovih sljedbenika, mnogi od njih djeca.

U godinama koje su sljedile bilo je dosta međusobnog optuživanja. Vlada je tvrdila da su članovi sekte Branch Davidians počinili samoubojstvo, te da su neki od njih otvorili vatru na one koji su pokušali pobjeći. 1999. Godine - nakon šest godina poricanja - Savezni istražni ured, FBI, je priznao da su njegovi agenti koristili zapaljivi suzavac, te da je on - teoretski gledano - mogao zapaliti drvena pročelja zgrada. O ovom se incidentu i danas debatira. Grupe i pojedinci koji se protive saveznoj vladi često koriste incident u Wacou u svrhu mobilizacije novih članova.

XS
SM
MD
LG