Linkovi

18. travnja


18. travnja
18. travnja

1906. - "Veliki potres" u San Franciscu

Osamnaestog travnja 1906. u 5 i 13 ujutro, većina stanovnika maglom prekrivenog San Francisca još je spavala. No, u tom se trenutku, pod zemljom počeo micati rascjep San Andreas, što je izazvalo snažan potres, usljed kojeg su se srušile zgrade u ovom lučkom gradu. Gradska je vijećnica bila među prvim srušenim zgradama.

Kada se tlo prestalo tresti, izbili su požari iz oštećenih plinovoda, i proširili se širom grada. Prekrasni hotel Palace, čiji se vlasnik pripremio za potres tako što je učvrstio konstrukciju zgrade čeličnim polugama, te izbušio privatni rezervoar vode, kako bi se ona mogla koristiti za gašenje požara, potpuno je izgorio nakon što su vatrogasci iskoristili te izvore vode u gašenju drugih požara po gradu. Na nekim mjestima, međutim, vatrogasci su bili bespomoćni, budući da su podzemni vodovodi pukli usljed podrhtavanja tla.

Veliki potres u San Franciscu i požari odnijeli su najmanje 500 života, a deseci tisuća ljudi ostali su bez svojih domova. Devastirano je oko tisuću i 200 hektara središta grada. Šteta je procjenjena na oko 400 milijuna dolara. Šokirani, no odlučni, preživjeli su stanovnici ponovno izgradili San Francisco, a svoj su uspjeh proslavili međunarodnim sajmom 1915. na kojem su predstavili svoj grad.

XS
SM
MD
LG