Linkovi

29. rujna


29. rujna
29. rujna

1907. - rođen Gene Autry, najpoznatiji hollywoodski pjevajući kauboj

Dvadesetdevetog rujna 1907, u mjestu Tioga, u Texasu, rođen je Gene Autry, najpoznatiji hollywoodski ‘kauboj koji pjeva’. Njegov otac, propovjednik i trgovac konjima, preselio je obitelj u Oklahomu, gdje je mladi Orvan Gene Autry naučio gitaru i pjevao na priredbama u srednjoj školi. Upoznao je poznatog komičara, Willa Rogersa koji je mladog Genea pozvao da jodla u jednoj njegovoj radio-emisiji.

Prvi je ugovor sa diskografskom kućom potpisao kad mu je bilo 24 godine. Preselio je u Chicago, gdje ga je otkrio jedan filmski producent. Premda nije bio zgodan kao drugi kauboji, Gene Autry je lako postao filmska zvijezda. Imao je šarmantan osmjeh i uvijek je bio pristojan – ukratko, dobar prijetalj u bijelom kaubojskom šeširu. Njegova najpoznatija pjesma kasnije je postala popularna špica jedne televizijske serije.

Nakon što je služio u vojsci u Drugom svjetskom ratu, Gene Autry vratio se filmu i televiziji. Osnovao je svoju producentsku kompaniju, uložio velik novac u nekretnine u Californiji i - postao multimilijunaš. Jedno je vrijeme čak bio i vlasnik profesionalnog bejzbol tima, California Angels.

Gene Autry je izabran u nashvillsku Dvoranu slavnih. Frank Sinatra jednom je prilikom rekao da je Gene Autry svoje pjesme izvodio na najteži nacin - u sedlu svog konja, Championa.

Gene Autry je snimio pjesmu “Rudolph the Red Nose Reindeer” 1949 godine. To je danas druga najpopularnija božićna pjesma, odmah nakon Bing Crosbyijevog “White Christmas”. Gene Autry umro je 1998. u svom domu u Los Anglesu, u 91. godini života.

XS
SM
MD
LG