Linkovi

9. studenog


9. studenog

1935. - osnovana sindikalna organizacija Kongres Industrijskih Organizacija, CIO

Devetog studenog 1935, predsjednik sindikata rudara, United Mine Workers, John L. Lewis, pomogao je u stvaranju sindikalne konferderacije koja se zove Kongres industrijskih organizacija, odnosno CIO. Sačinjavali su je sindikati raznih proizvodnih grana, primjerice rudarstva, tekstilne i automobilske industrije. Ranije je John Lewis sudjelovao u stvaranju Američke federacije radnika, ili AFL, koja se sastojala od sindikata čiji su članovi bili visoko kvalificirani i dobro plaćeni radnici.

AFL je na početku odbacivao suradnju s novom sindikalnom organizacijom CIO jer je njezine članove smatrao nekvalificiranim radnicima. Scott Malloy sa sveučilišta Rhode Island kaže da su milijuni radnika pohrlili k CIO-u, budući da organizacija nije bila tako elitna kao AFL.

"CIO u svom članstvu potiče jednu potpuno drugu grupu ljudi. Na neki način, bio je to pokret za građanska prava nekvalificranih radnika, bez obzira na boju kože, spol, etničko podrijetlo, pa čak i jezik. Bili su to ljudi koji su radili u industriji masovne proizvodnje, ili se radilo o nekvalificiranim radnicima, koje do sada nisu željeli u AFL-u", kaže on.

No, 1955, AFL i CIO spojili su se i postali jedna sindikalna organizacija - AFL-CIO, koja je ubrzo psotala dominantna sila u američkom sindikalnom pokretu.

XS
SM
MD
LG