Linkovi

7. studenog


7. studenog
7. studenog

1944. - predsjednik Roosevelt pobjedio na izborima po četvrti put

Sedmog studenog 1944. predsjednik Franklin Roosevelt po četvrti je puta pobjedio na predsjedničkim izborima porazivši republikanca Thomasa Deweya. To je bilo prvi puta da se takvo nešto dogodilo u američkoj povijesti,. Naime, izbori su održani u jeku Drugog svjetskog rata. Premda je na tim izborima predsjednik pobjedio sa znatno manjim brojem glasova nego na prethodnim izborima, Demokratska je stranka u Kongresu imala koristi od njegove pobjede, i zadržala kontrolu nad Senatom i Zastupničkim domom Kongresa.

U izjavi nakon izbora, predsjednik Roosevelt je novinarima rekao da je najvažnija poruka izbora to da su Sjedinjene Države, prema njegovim riječima, “ponovno svijetu pokazale da je demokracija živa i vitalna sila, te da je naša vjera u američke institucije nepoljuljana, i da je svijest, a ne sila izvor snage u vladi naroda”. “U toj vjeri”, dodao je, “ujedinimo se kako bismo dobili rat i postigli pravedn i trajan mir”.

Predsjednik Roosevelt nije poživio do kraja Drugog svjetskog rata. Umro je 12. travnja 1945, samo pet mjeseci nakon izbora.

XS
SM
MD
LG