Linkovi

3. studenog


3. studenog
3. studenog

1872. - uhićena aktivistica za prava žena Susan B. Anthony

Trećeg studenog 1872. aktivistica za prava žena, Susan B. Anthony, uhićena je, dok je pokušavala ispuniti glasački listić na predsjedničkim izborima. Ona je namjerno izazvala svoje uhićenje u New Yorku, kako bi pridobila publicitet za pitanje prava glasa žena.

Kažnjena je globom od 100 dolara za pokušaj glasanja. Nakon što je zaprijetila da će se suprotstaviti odluci suda, i da neće platiti globu, sudac je rekao da će biti pošteđena plaćanja ukoliko odmah napusti saveznu državu New York.

Susan B. Anthony bila je oštra aktivistica za pravo glasa za žene. Zanemarila je česte osobne uvrede za vrijeme kampanje koja je trajala skoro pola stoljeća, kako bi se ženama osiguralo pravo glasa. Nastavila je raditi na pitanju prava žena sve do svoje smrti 1906. u 86. godini života.

Njeni su napori utrli put izglasavanju 19-og amandmana na američki Ustav, kojim je ženama konačno dodjeljeno pravo glasa. Neki od boraca za prava žena, koji su nastavili njenu kampanju, nakon smrti Susan B. Anthony, nazvali su ovaj amandman “Anthony amandmanom”.

XS
SM
MD
LG