Linkovi

22. studenog


22. studenog
22. studenog

1963. - ubijen predsjednik John F. Kennedy

Dvadesetdrugog studenog 1963. predsjednik John F. Kennedy ubijen je u Dallasu, u saveznoj državi Teksas. Nakon što je predsjednik pogođen, limuzina u kojoj se vozio odjurila je u obližnju bolnicu, no doktori hitne službe nisu mu mogli spasiti život.

Evo kako je Walter Cronkite, sa televizijske mreže CBS objavio vijest da je četrdesetsedmogodišnji predsjednik ubijen: "Hitna vijest, koja je navodno i službeno potvrđena, iz Dallasa, u Teksasu – predsjednik Kennedy umro je u jedan sat po lokalnom vremenu. Dopredsjednik Lyndon Johnson napustio je bolnicu u Dallasu, no ne znamo kuda je krenuo. Pretpostavljamo da će uskoro prisegnuti i postati 36. predsjednik Sjedinjenih Država".

Kasnija je autopsija pokazala da su barem dva metka predsjednika Kennedyija pogodila u glavu. Vijest o njegovoj smrti potresla je čitavu zemlju, a i svijet.

Kasnije tog istog dana, policija u Dallasu uhitila je Lee Harvey Oswalda u vezi s ubojstvom jednog policijca, te su ga povezali s ubojstvom predsjednika Kennedyija, a istražna komisija je kasnije zaključila da Oswald nije imao suučesnika u svom zločinu.

Ovaj je zaključak i dalje predmet mnogih debata, a oni koji vjeruju u teoriju zavjere zaključili su da su i drugi učestvovali u atentatu, te da je čak moguće da sam Lee Harvey Oswald nije niti bio povezan s ovim ubojstvom.

Oswaldu nikada nije suđeno. Naime, dva dana nakon što je bio uhićen, ubijen je u podrumu policijske postaje u Dallasu, dok su prebacivali na sigurniju lokaciju. Oswaldov ubojica, izvjesni Jack Ruby, izveden je pred sud, i osuđen na smrt za Oswaldovo ubojstvo, no umro je od raka, dok je u zatvoru čekao izvršenje presude.

XS
SM
MD
LG