Linkovi

2. studenog


2. studenog
2. studenog

1873. - proizvedena prva bodljikava žica

Drugog studenog 1873. jedna je tvornica u Chicagu, u saveznoj državi Illinois, počela proizvoditi bodljikavu žicu. Žicu sa oštrim bodljama upletenim u nju izumio je farmer Joseph Glidden, kako bi spriječio lutajuće bizone i stoku da uđu na njegov posjed i opustoše njegova polja.

James Smallwood, profesor povijesti sa sveučilišta Oklahoma State, kaže da je bodljikava žica promjenila američki zapad.

"Farmeri su bili presretni da koriste ovaj novi materijal za ograde, jer to je bio jedini materijal koji je mogao odoljeti naletima stoke. Na istoku Sjedinjenih Država gradili su drvene ograde, no ako tako nešto postavite u Teksasu tamošnja goveda kroz nju će jednostavno proći i sve što će za njima ostati bit će veličine čačkalice. No, ova nova bodljikava žica mogla je farmerima spasiti urod od navale raznih životinja", kaže on.

Rančeri su u početku mrzili bodljikavu žicu, jer je ona omogućila farmerima da zagrade površine koje su nekada bile otvoreni pašnjaci za njihovu stoku, te su je nazvali “vražje uže”. No, uskoro su i sami otkrili njenju vrijednost - sada su mogli ograditi svoju stoku, te ona više nije mogla odlutati. Uz to, spriječavala je kradljivce stoke da se približe stadu. Do 1900. godine, većina privatnih rančeva na američkom zapadu bila je ograđena bodljikavom žicom.

XS
SM
MD
LG