Linkovi

18. studenog


18. studenog
18. studenog

1936. - okončani radovi na glavnom dijelu mosta Golden Gate

Osamnaestog studenog 1936, graditelji su na trenutak zastali kako bi proslavili završetak radova na glavnom dijelu kalifornijskog mosta Golden Gate. Most dugačak 1260 metara u tom je trenutku bio najduži na svijetu.

Dva čelična tornja koja drže glavnu konstruckiju mosta najveći su na svijetu i uzdižu se u visinu čak 227 metara. Most Golden Gate povezuje grad San Francisco sa okrugom Marin na drugoj obali zaljeva San Francisco. Most je napravljen tako da može izdržati snažne pacifičke oluje sa jakim vjetrovima, kao i brze plimne valove koji su česti u području koje povezuje Tihi ocean sa zaljevom San Francisco. Zbog ovakvih klimatskih uvjeta, most se skoro neprestano iznova boji u svoju vrlo prepoznatljivu skarletno naranđastu, ili, kako je nazivaju, “međunarodnu narančastu” boju.

Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća most koji je postao simbolom grada u zaljevu, renoviran je kako bi se njegov glavni dio stabilizirao za vrijeme potresa koji su prilično česti na središnjem dijelu kalifornijske obale.

XS
SM
MD
LG