Linkovi

17. studenog


17. studenog
17. studenog

1968. - Odigrana takozvana Utakmica Heidi

Sedamnaestog studenog 1968. utakmica američkog nogometa između New York Jetsa i Oakland Raidersa, postala je legendarna među obožavateljima ovog sporta, i to ne samo zbog uzbuđenja na terenu. Naime, samo 65 sekundi prije kraja utakmice, i sa izjednačenim rezultatom, Jetsi su postigli tri poena i poveli rezultatom 32-29.

Odmah nakon tog gola, televizijska mreža NBC, koja je utakmicu prenosila, pustila je reklame, i za gledatelje na istočnoj obali Sjedinjenih Država, nije se ponovno vratila na prijenos utakmice. Naime, bilo je točno sedam sati navečer, i NBC je počeo s emitiranjem dječjeg filma “Heidi”, koji je bio na programu nakon utakmice.

Milijuni televizijskih gledatelja nisu vidjeli uzbudljivi kraj utakmice – kada je Oakland u preostalom vremenu uspio postići dva poena, i poraziti momčad New Yorka rezultatom 43-32.

Tisuće gledatelja nazvale su NBC, a kada telefonska mreža ove televizijske kuće više nije mogla primate pozive, neki su ljutiti gledatelji počeli zvati njujoršku policiju, i telefonsku kompaniju.

Ljubitelji američkog nogometa nikada nisu zaboravili ovu utakmicu, koja je postala poznata po imenu “Utakmica Heidi”. Nije ju zaboravila ni nacionalna nogometna liga, NFL. Američka je televizijska industrija naučila lekciju o privrženosti ljubitelja nogometa ovom sportu.

U godinama nakon “Utakmice Heidi”, postavljen je standard da se nogometne utakmice prenose sve do samog kraja, pa čak ako to znači da program koji je na rasporedu nakon utakmice mora biti odgođen. Kako je to opisao jedan bivši dužnosnik nogometne lige – vjerojatno je najznačajnija stvar koja je proizišla iz filma “Heidi”, bila da, što god da napravite, nikada ne smijete prekinuti utakmicu američkog nogometa.

XS
SM
MD
LG