Linkovi

10. studenog


iroosea001p1
iroosea001p1

1962. - sahranjena Eleanor Roosevelt

Desetog studenog 1962., sahranjena je Eleanor Roosevelt, udovica predsjednika Franklina Roosevelta. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, U Thant, u svom je govoru na njenoj sahrani, Eleanor Roosevelt nazvao “Prvom damom cijelog svijeta”. Za njenih dvanaest godina kao prva dama, Eleanor Roosevelt proširila je, a po nekima čak i revolucionizirala, ulogu političke supruge. Poziciju prve dame, koja do tada nije imala nikakvog službenog značaja ni uloge, ona je postavila kao neovisnu platformu za političko djelovanje.

Eleanor Roosevelt govorila je o pitanjima koje je ona sama smatrala važnima – građanska prava za Amerikance afričkog podrijetla, jednakost žena, i slobodu za potlačene ljude diljem svijeta. Svoje je javne govore popratila neslužbenim naporima da vladine dužnosnike natjera da poduzmu korake po tim pitanjima.

Nakon Drugog svjetskog rata, izabrana je za čelnicu posebne komisije Ujedinjenih naroda koja će napisati Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava.

Njena su životna postignuća utoliko značajnija kad se uzme u obzir da je ova prva dana morala prevazići svoju vrlo izraženu sramežljivost. Jednom je prilikom izjavila da je osjećala da to mora učiniti usprkos svojoj sramežljivosti.

"Čini mi se da je život kontinuirani proces obrazovanja i razvitka. Za što se to pripremamo, nitko od nas ne može sa sigurnošću reći. No, apsolutno je sigurno da moramo dati sve od sebe dok smo tu da razvijemo sve svoje mogućnosti. Na koji će nas točno put budućnost odvesti, meni nije toliko važno."

XS
SM
MD
LG