Linkovi

1. studenog


1. studenog
1. studenog

1890. - na ustav savezne države Mississippi dodana mjera kojom je većini Amerikanaca afričkog podrijetla uskraćeno pravo glasa

Prvog studenog 1890. mjera kojom bi većini Amerikanaca afričkog podrijetla bilo zabranjeno pravo glasa dodana je na ustav savezne države Mississippi. Naime, zakon je zahtjevao da svaki glasač može čitati i tumačiti Ustav Sjedinjenih Država.

U to vrijeme, samo 25 godina nakon što su snage Sjevera poražene u američkom građanskom ratu, samo je mali broj crnaca u Mississippiju znao čitati, a još manje ih je bilo dovoljno obrazovano da je moglo razgovarati o Ustavu.

Ispit za glasanje u Mississippiju bio je tipična vrsta prepreka koje su postojale na jugu zemlje, kako bi se spriječilo bivše robove i njihove potomke da glasuju i sudjeluju u vlasti.

Situacija se počela mijenjati sredinom sljedećeg stoljeća, počevši u 60-im godinama, kada je savezna vlada počela primjenjivati nove zakone o građanskim pravima i glasovanju, kojima je cilj bio osigurati građanska prava Amerikancima afričkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG