Linkovi

5. listopada


5. listopada
5. listopada

1877. - poglavica Joseph predao se vojsci Sjedinjenih Država

Petog listopada 1877. poglavica Joseph, vođa Nez Perce Indijanaca sa pacifičkog sjeverozapada, predao se vojsci Sjedinjenih Država.

Američka je vojska tjerala poglavicu Josepha i njegove sljedbenike preko dvije tisuće i 400 kilometara planinskog masiva Rocky Mountains nakon što je ovaj poglavica odbio potpisati sporazum kojim bi predao zemlju svog plemena. Namjeravao je za svoje sljedbenike, među kojima je bilo 400 ratnika, i stotine žena, djece i starijih ljudi, tražiti sklonište u Kanadi. No, manje od 64 kilometra od kanadske granice, glade i bolesne Indijance napala je amerčika vojska.

Nakon nekoliko dana borbi, poglavica Joseph napokon se predao. U svom je poznatom govoru tom prilikom rekao članovima svog plemena – "Umoran sam. Srce mi je tužno i bolesno. Od sada, pa zauvijek, nikada se više neću boriti".

Premda se poglavica Joseph predao po dogovoru da će se on i pripadnici njegovog plemena moći vratiti na svoju zemlju u pacifičkom sjeverozapadu, američka ih je vojska poslala na daleki Indijanski terirorij, na području današnje savezne države Oklahoma.

Nekoliko godina kasnije, polovica ovog plemena, među njima i poglavica Joseph, premještena je na rezervat u sjevernom dijelu savezne države Washington, također prilično daleko od njihovog teritorija. Poglavica Joseph umro je 1904. godine, u egzilu.

XS
SM
MD
LG