Linkovi

4. listopada


4. listopada
4. listopada

1927. - počeli radovi na Nacionalnom spomeniku Mount Rushmore

Četvrtog listopada 1927. počeli su radovi na Nacionalnom spomeniku Mount Rushmore u području Black Hills u saveznoj državi South Dakota. Ovaj epohalni spomenik nosi likove četiri američka predsjednika koji su uklesani u planinu Rushmore.

1923. jedan je povijesničar iz Južne Dakote došao na ideju da se isklešu kipovi, kako bi se promoviralo turizam u toj zapadnoj američkoj saveznoj državi. Uvjerio je kipara Gutzona Borgluma da se prihvati ovog projekta koji se financirao iz privatnih fondova, kao i od strane savezne vlade.

Borglum je zamislio likove predsjednika Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna i Theodora Roosevelta isklasane na planini Rushmore. Prema originalnom planu, likovi predsjednika trebali su biti isklesani do pojasa, usljed problema s financiranjem, oni prikazuju samo njihova lica. Predstavljaju prvih 150 godina Sjedinjenih Država, i njihove uloge u očuvanju i proširenju države.

Na skulpturama se radilo 14 godina, a Gutzon Borglum je unajmio više od četiri stotine neuposlenih rudara da rade na ovom projektu. Kako bi se postigle točne mjere, prvo je načinjen model u studiju koji se nalazio u podnožju planine. Upravitelj Mount Rushmore Nacionalnog parka, Gerard Baker, objašnjva.

"Dolje u studiju su se mogli koristiti raznim pomagalima za mjerenje, i izračunali su da su svaka tri centimetra na modelu jednaka četiri metra na planini. Tako su mogli uskladiti svoja mjerenja. Fascinantno je kako su, za ono doba, to precizno izveli".

Prenošenje mjera sa studijskog modela na ogromnu planinu zahtjevalo je mnogo više od same matematike ili tradicionalnog klesanja. Naime, uz pomoć dinamita, kamenje je trebalo raznjeti vrlo pažljivo, kako bi se zaštitilo radnike, i naravno, kako se ključni dijelovi lica predsjednika ne bi uništili. Danas, Mount Rushmore godišnje privlači više od dva i pol milijuna posjeteljtelja iz cijelog svijeta.

Inače, podru;je Black Hills odavno je bilo sveta zemlja za indijski narod Lakota, koji su tradicionalno nastanjivali ovo područje. Mnogi su se pripadnici ovog naroda protivili izgradnji spomenika, navodeći da je vlada Sjedinjenih Država sporazumom iz 19-og stoljeća, ovo područje zauvijek dala na korištenje Lakota narodu.

Trenutno je u području Black Hills, u izgradnji spomenika kojim se odaje počast Lakota ratniku, Crazy Horseu odnosno Ludom Konju koji se opirao američkoj vladi, kako bi zaštitio način života Lakota Indijanaca. Kada bude završen, ovaj će spomenik biti najveća skulptura na svijetu.

XS
SM
MD
LG