Linkovi

3. listopada


3. listopada
3. listopada

1922. - Rebecca Latimer Felton postala prva žena u američkom Senatu

Trećeg listopada 1922. Rebecca Latimer Felton postala je prva žena u Senatu Sjedinjenih Država. Guverner savezne države Georgia imenovao je ovu 87-godišnju političku aktivisticu, i suprugu američkog kongresnika, da preuzme mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smrti jednog od dva senatora iz te savezne države.

Ovaj je guvernerov potez bio simboličan. Naime, gospođa Felton, glasna aktivistica za pravo glasa žena vjerovala je da ženama trebaju biti povjereni odgovorni poslovi u vladi. Guverner se protivio pravu žena da glasuju, i da budu zastupljene u vladi, no nakon ratifikacije 19-og amandmana, kojim im je dodijeljeno pravo glasa, on se nadao da će imenovanje gospođe Felton na ovu dužnost privući žene da glasuju za njega na nadolazećnim izborima. Rebecca Felton bila je svjesna svega toga, i dobro je znala da će njen boravak u Senatu biti vrlo kratak. U svom govoru pred Senatom, gospođa Felton govorila je o značaju njenog imenovanja.

"To znači, po mom mišljenju, da sada ne postoje nikakve zapreke ambicijama žena. One mogu biti izabrane ili imenovane na državne dužnosti na bilo koju poziciju. Riječ spol potpuno je izbrisana iz našeg Ustava".

XS
SM
MD
LG