Linkovi

28. listopada


诺佐丽勒·辛托因图在布隆古拉地区已经做了60年的传统治疗师。 (VOA/Taylor)
诺佐丽勒·辛托因图在布隆古拉地区已经做了60年的传统治疗师。 (VOA/Taylor)

1919. predsjednik Woodrow Wilson uložio veto na zakon o prohibiciji

Dvadesetosmog listopada 1919, predsjednik Woodrow Wilson uložio je veto na takozvani Volsteadov zakon. Radilo se o uredbi kojoj je namjera bila da se spriječi zabrana na proizvodnju i prodaju alkoholnih pića u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Wilson vjerovao je da većina Amerikanaca na podržava prohibiciju, kako se nazivala ova zabrana proizvodnje, destilacije, i prodaje alkohola. No, Zastupnički dom Kongresa poništio je veto samo dva sata kasnije, a Senat je učinio isto već sljedećeg dana, te je tako prohibicija postala realnost.

Volsteadov je zakon zabranio proizvodnju, prodaju i transport alkoholnih pića u Sjedinjenim Državama. Alkoholnim se pićem smatralo svako ono koje je sadržavalo više od jedne polovice jednog postotka alkohola.

Zakonska je mjera nazvana po Andrewu J. Volsteadu, članu Zastupničkog doma iz savezne države Minnesota, koji je sastavio zakonski prijedlog.

Osamnaesti amandman na američki Ustav počeo je važiti početkom sljedeće godine, čime je otpočeo dugi period prohibicije.

Kritičari su se pozivali na demoralizirajući učinak ovog zakona kojeg su ugledni građani svakodnevno kršili. Oni su navodili da je vrlo profitabilan biznis prodaje ileganih alkoholnih pića pridonio rastu organiziranog kriminala i korupcije javnih službi. No, tek trinaest godina kasnije, u prosincu 1933. osamnaesti je amandman poništen, te je alkohol ponovno postao legalan u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG