Linkovi

27. listopada


27. listopada
27. listopada

1787. - tiskan prvi u seriji eseja The Federalist Papers

Dvadesetsedmog listopada 1787. njujorška novina “Independent Journal”, tiskao je prvi u seriji eseja koji su pružili podršku ratifikaciji predloženog ustava Sjedinjenih Država. 85 takvih eseja bilo je tiskano u njujorškim novinama između listopada 1787. i kolovoza 1788. godine.

Pod imenom “The Federalist Papers”, eseji su naširoko tiskani i citirani diljem zemlje. Pisali su ih, pod pseudonimom Publius, budući predsjednik, James Madison, budući ministar financija Alexander Hamilton, i prvi sudac američkog Vrhovnog suda, John Jay.

Njih su trojica smatrala da je potreban novi ustav koji bi zamjenio prvu saveznu povelju, takozvane “Članke konfederacije”. Predloženi ustav, pisali su oni, bio bi temelj snažne savezne vlade, bez da se uzurpiraju važna prava koja pripadaju saveznim državama.

Poput mnogih drugih povijesničara, profesor Joel Cohen, sa sveučilišta Rhode Island, vjeruje da su ovi napisi bili važni za nacionalnu debatu o ratifikaciji ustava.

"Ovi su članci iznijeli čitav niz različitih argumenata kako bi se objasnilo zašto bi ovaj sustav trebao biti odobren i usvojen. Naveli su da bi ljudi bili zaštićeni, da bi vlast unutar vlade trebala biti podjeljena, da bi trebala postojati direktna i reprezentativna demokracija, te da, iako je ovo raznolika nacija, ona bi se pobrinula da su svi njeni građani zaštićeni", kaže profesor Cohen.

1788 godine, svi su ovi napisi objavljeni u knjizi pod naslovom “The Federalist”. Eseje se proučavalo tijekom povijesti, te ih se smatra mjerodavnima kada je u pitanju tumačenje principa na kojima je stvorena vlada Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG